95 jaar ervaring in vervoersoplossingen
170 medewerkers veilig op weg
120 representatieve voertuigen
1 partner voor al uw mobiliteit
Uw partner in Taxi & Touringcar

Vraag en Antwoord

Vanaf de dag dat je 16 jaar en 6 maanden oud bent. Het praktijkexamen mag je afleggen op de dag van je 17e verjaardag.

We bieden een gratis proefles aan voor leerlingen die ook bij ons de rijopleiding afronden. Je krijgt de proefles dus van ons terugbetaald op het moment dat je geslaagd ben voor je rijbewijs.

Een reguliere rijles bedraagt 90 minuten, anderhalf lesuur. Een lesuur duurt 60 minuten. In de pakketten rekenen we ook met lesuren. Uiteraard kan daar altijd in overleg met je instructeur van afgeweken worden.

Tijdens de uitleg staat de auto altijd stil zodat de nieuwe stof goed kan worden opgenomen. Daarna wordt het onderdeel geoefend tot het zelfstandig kan worden toegepast. Door het thuis bestuderen van de komende les via de app zal er in de auto minder tijd besteed behoeven te worden aan de uitleg van het nieuwe onderdeel. Het voordeel hiervan is dat er per les meer tijd over blijft om te oefenen.

Ja, die mogelijkheid is er. Faalangst bij rijles komt vaker voor dan je denkt. Heb jij last van rijangst en durf je niet met de auto de weg op? Of breekt het zweet je uit bij het doen van bepaalde handelingen, zoals inparkeren? Neem dan faalangst rijles bij ons. Onze instructeurs zijn gespecialiseerd in faalangstbegeleiding en het geven van rijles aan personen met autisme en ADHD. Ze helpen jou graag om van je rijangst af te komen. Zo kun jij binnenkort ook gewoon je rijbewijs halen en zonder vrees autorijden.

Ja, je hebt altijd met dezelfde instructeur te maken. De auto waarin je lest, is ook de auto waarin je de tussentijdse toets en het praktijkexamen in doet.

Ja, je wordt thuis of op een andere vooraf afgesproken plaats opgehaald en teruggebracht.

Voor het grootste deel van je les wel, je haalt wel samen met je instructeur de leerling op die zijn of haar les aansluitend aan jouw les gepland heeft staan. Deze brengt jou vervolgens weer thuis, zodat we de rijlessen snel en gemakkelijk op elkaar kunnen laten aansluiten.

Je krijgt les in een Mercedes A klasse. Comfortabel, milieuvriendelijk, veilig en stoer.

Die mogelijkheid is er ook. Je krijgt dan les in een automaat en doet ook examen hiervoor.

De leskosten in een automaat verschillen niet van de leskosten van een schakelauto. Wel moet je rekening houden dat je met een rijbewijs gehaald in een automaat niet mag rijden in een schakelauto.

Wanneer je rijles volgt en het rijexamen aflegt in een auto zonder koppelingspedaal krijg je een automaat rijbewijs, oftewel rijbewijs B met code 78.

Deze code betekent dat je met dit rijbewijs enkel in een auto met automatische versnellingsbak kunt rijden.

Nee, in de lesauto en tijdens de rijlessen wordt er door de instructeur en leerling niet gerookt. Dit om zowel de voordelen voor de gezondheid en de tijd die je rijdt zo gunstig mogelijk te benutten.

Nee, maar het werkt zeker in je voordeel als dit wel het geval is. Doordat je meer weet van de regels hoeft er minder uitgelegd worden en kan er op de praktijk geoefend worden. Dit verkort de duur van de rijopleiding aanzienlijk. De beste regel om aan te houden is dat je kennis van de regels moet hebben als je met lessen begint. Voor het leren besturen van de auto is theoretische kennis niet nodig.

Zorg wel dat je in het bezit bent van het theoriecertificaat bij het afnemen van je tussentijdse toets. Anders mag het CBR deze niet uitvoeren.

Het CBR nummer is 4515W2. Dat heb je nodig bij de aanvraag van het theorie-examen.

Het theoriecertificaat is anderhalf jaar (18 maanden) geldig.

Vanaf 16 jaar kun je deelnemen aan het theorie-examen.

De beste manier is het zelfstandig leren met de theorie in de PlanGo app en (later in het jaar) het volgen van de klassikale theorielessen. De theorie in de PlanGo app werkt heel gemakkelijk, je krijgt de lesstof en de oefenexamens in gemakkelijke stukken aangeboden, ondersteund met video’s en situatieschetsen. De lesstof en deeltoetsen kun je onbeperkt gebruiken, de oefenexamens zijn beperkt tot 11. Als je deze gemaakt hebt,  maar je zou er nog meer willen, dan kun je deze in de app wel bijkopen. 10 examens kosten € 9,99. Je instructeur geeft je daarnaast tijdens de lessen vaak voorbeelden en die leren je natuurlijk het meest.

Via de site kan het CBR is dit makkelijk en online te regelen. Je kan dan zelf de examenplaats, datum en tijd kiezen. Voor individuele theorie-examens heb je de hulp van de rijschool nodig. Voordat de rijschool het examen kan aanvragen dien je deze te machtigen met behulp van je Digid.

De tussentijdse toets laat je kennis maken met alle aspecten van het praktijkexamen en wordt na ongeveer driekwart van je rijopleiding afgenomen door een CBR examinator. De toets duurt net als het praktijkexamen 55 minuten, waarvan je 35 minuten zal rijden. Er is een kwartier beschikbaar voor een introductie en voor de toelichting op de uitslag achteraf. De toets wordt in je eigen lesauto afgenomen en jouw instructeur rijdt mee en is bij het eindgesprek aanwezig. Door het nemen van een tussentijdse toets, kan je vrijstelling verdienen voor de bijzondere manoeuvres tijdens het eerste praktijkexamen.

Het CBR systeem voor het aanvragen van praktijkexamens stelt ons nooit in staat zelf de examinator te kiezen. Door puur toeval is het mogelijk dezelfde examinator te treffen op het examen.

Samen met de instructeur wordt er bepaald of het tijd is het praktijkexamen aan te vragen. Dit verschilt per leerling en wordt in grote lijnen bepaald door: de zelfstandigheid van de leerling, het volgen en toepassen van de verkeersregels en het goed in kunnen spelen op eventuele fouten van medeweggebruikers.

Het CBR moet rijscholen binnen een bepaald aantal weken een plek kunnen bieden voor het Praktijkexamen. Dit is onderling afgesproken tussen het CBR en de rijschool. Helaas door de vertragingen ontstaan door de afgelopen Coronaperiode kan deze wel afwijken van de onderstaande indicatie. De indicatie voor de wachttijd is:

Voor een eerste examen: binnen 20 weken

Voor een tussentijdse toets: binnen 7 weken

Voor een herexamen: Niet binnen 3 weken na het vorige examen, wel binnen 9 weken.

Dit is waar het CBR naar streeft, helaas kan dit in sommige gevallen afwijken. Bij het aanvragen van het praktijkexamen zal er rekening gehouden worden met de extra lessen die een cursist nog nodig zal hebben om met een goed gevoel op herhaling te gaan. Voor de actuele status van de wachttijden bij het CBR klik je hier.

Vlot, veilig en zelfstandig autorijden. Eventueel door je aan te passen en op sommige plaatsen de regels iets te verbuigen. Dit kan alleen door inzicht te hebben en te durven autorijden. Dit doel bereik je sneller door buiten de lessen om, theoretisch en praktisch zoveel mogelijk bezig te blijven met verkeer. Denk hierbij aan het zien van borden tijdens het fietsen, of het meekijken met andere bestuurders als je in de auto zit. In grote lijnen is het de bedoeling dat je tijdens je examen niet opvalt bij de overige medeweggebruikers. Als je je goed hebt voorbereid zal je merken dat het praktijkexamen meer een formaliteit is waar je naartoe moet, rijden heb je voor het examen al geleerd.

Voor het faalangstexamen heb je in totaal 1 uur en 20 minuten de tijd. Daarvan is 35 minuten voor de examenrit.

Voordat je rijexamen of een tussentijdse toets kan aanvragen, moet je ons als rijschool daar eerst toestemming hiervoor geven. Je instructeur helpt je graag verder met de details over de Digid machtiging. Wij verzorgen verder de aanvraag bij het CBR. Denk verder nog aan een geldig legitimatiebewijs, de gezondheidsverklaring (zie de website van het CBR) mijn.cbr.nl en je geldige theoriecertificaat.

Gefeliciteerd! Maar er moet nog wel een aantal zaken geregeld worden. Je mag dan namelijk nog niet alleen rijden, maar ten alle tijden een begeleider naast je hebben. Deze begeleider moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de begeleider minimaal vijf jaar in het bezit zijn van een rijbewijs B en staan ingeschreven bij de GBA (gemeentelijke basis administratie). Ook mag je begeleider vier jaar voorafgaand aan de aanvraag geen strafrechtelijke veroordeling voor verkeersovertredingen, alcoholcursussen en/of onderzoek naar rijvaardigheid of rijgeschiktheid gehad hebben.  De begeleiderspas vraag je aan als volgt: Je moet minimaal 1 en maximaal 5 begeleiders aanmelden bij de RDW. Dit doe je op de website van de RDW met je Digid. Is je begeleider geregistreerd, dan kun je met je Digid de begeleiderspas aanvragen bij het RDW. Met de begeleiderspas kun je bij het loket van het gemeentehuis in je woonplaats je rijbewijs aanvragen. Uiteraard moet je begeleider tijdens het rijden een geldig rijbewijs kunnen tonen en mag hij of zij niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen.

Gefeliciteerd! Maar er moet nog wel een aantal zaken geregeld worden. Je mag dan namelijk nog niet alleen rijden, maar ten alle tijden een begeleider naast je hebben. Deze begeleider moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de begeleider minimaal vijf jaar in het bezit zijn van een rijbewijs B en staan ingeschreven bij de GBA (gemeentelijke basis administratie). Ook mag je begeleider vier jaar voorafgaand aan de aanvraag geen strafrechtelijke veroordeling voor verkeersovertredingen, alcoholcursussen en/of onderzoek naar rijvaardigheid of rijgeschiktheid gehad hebben.  De begeleiderspas vraag je aan als volgt: Je moet minimaal 1 en maximaal 5 begeleiders aanmelden bij de RDW. Dit doe je op de website van de RDW met je Digid. Is je begeleider geregistreerd, dan kun je met je Digid de begeleiderspas aanvragen bij het RDW. Met de begeleiderspas kun je bij het loket van het gemeentehuis in je woonplaats je rijbewijs aanvragen. Uiteraard moet je begeleider tijdens het rijden een geldig rijbewijs kunnen tonen en mag hij of zij niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen.

Het nieuwe rijden wordt door steeds meer bestuurders toegepast omdat zij zich bewust zijn van hun maatschappelijke verantwoordelijkheid zo min mogelijk CO2 uit te stoten. Daarnaast maken de hoge brandstofprijzen het uit economische reden noodzakelijk dat chauffeurs efficiënt omgaan met brandstof.

Sinds 2002 is een systeem ingevoerd, waarbij een beginnend bestuurder een puntenrijbewijs heeft.  Er zit weinig verschil in het puntenrijbewijs en een gewoon rijbewijs. Je mag net zo veel en vaak autorijden als je maar wilt en je moet je aan exact dezelfde regels houden als ieder andere automobilist. Het beginnersrijbewijs is een puntenrijbewijs. Het verschil zit hem in de strengere regels voor het behouden van je rijbewijs. De eerste vijf jaar nadat je je rijbewijs hebt behaald ben een je zogenoemd ‘beginnend bestuurder’. Elke keer als je wordt aangehouden voor een ernstig vergrijp dan wordt er één punt van je puntenrijbewijs afgetrokken. Dit gebeurd bij: bumperkleven, een snelheidsoverschrijding van meer dan dertig kilometer per uur, of het veroorzaken van een ongeval waarbij doden en of gewonden vallen.

Voor motorexamens en -toetsen heb je de volgende kleding nodig:

  • een goedgekeurde motorhelm;
  • bij voorkeur oogbescherming, zoals een helmvizier of (zonne)bril voorzien van kunststof glazen;
  • schoenen, die tenminste de enkels bedekken en beschermen;
  • handschoenen, die de hand en pols volledig bedekken en beschermen;
  • een broek, die de benen volledig bedekt en beschermt;
  • een jas, die het bovenlichaam en de armen volledig bedekt en beschermt.

Alle uitrusting is bij voorkeur speciaal bedoeld voor motorrijders. Tijdens de lessen en het examen verzorgen wij dit voor je, behalve de schoenen, maar zelf aanschaffen kan natuurlijk ook. Je wil immers snel kunnen toeren als je je rijbewijs op zak hebt!

 

Als je jonger bent dan 20, dan les je op een lichte motor: A1. Vanaf je 17e kun je al je theorie-examen doen. Met de praktijklessen start je als je je autorijbewijs hebt, of als je je motor theorie-examen hebt gehaald. Als je 18 jaar bent, mag je de praktijkexamens AVB (voertuigbeheersing) en AVD (verkeersdeelneming) doen. Je krijgt dan rijbewijs A1. Als je deze 2 jaar in je bezit hebt (vanaf 20 jaar), kun je overstappen naar een zwaardere motor: A2. Daar moet je alleen een praktijkexamen AVD voor af te leggen. Heb je de A2 minimaal 2 jaar in je bezit, dan kun je naar de motor met een onbeperkt vermogen: A (vanaf 21 jaar met code 80). Ook daarvoor hoef je alleen een praktijkexamen AVD af te leggen. Als je 24 jaar of ouder bent, dan kun je direct voor het rijbewijs A aan de slag.

Het motorrijbewijs bestaat uit 3 delen, het theorie-examen, het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB, bijzondere verrichtingen) en het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD).  Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig en de AVB uitslag is 1 jaar geldig. Na het behalen van je AVD is je motorrijbewijs compleet.

Als je het A-rijbewijs haalt voor je 24e, dan krijg je de aantekening code 80 op je rijbewijs. Met die code mag je op een driewielig motorvoertuig, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2) rijden. Twee jaar na het halen van je A rijbewijs of als je 24 wordt vervalt de code 80.

Kijk hier voor een overzicht van onze tarieven en pakketten.

Een pakket is bij VANDERWOU altijd goedkoper. Daarnaast betaal je altijd alleen de lessen die gereden worden. Eventuele teveel betaalde lessen worden verrekend en terugbetaald na de opleiding. Kies je voor een pakket met een tussentijdse toets, maar blijkt die niet nodig en ga je direct op voor je examen en zak je, dan kun je je “tussentijdse toets” alsnog gebruiken als herexamen. De betaling van de pakketten wordt verdeeld, zodat je niet ineens het hele pakket hoeft te betalen. Je betaald in delen, vooraf, per 10 lesuren plus de kosten voor de examens. Ook die kosten worden verdeeld over de te betalen facturen. Bij bijvoorbeeld pakket B (30 lesuren) betaal je in 3 facturen je volledige pakket. Mocht je daarna nog lessen nodig hebben, dan kunnen die los gekocht worden.

Geen probleem. Als blijkt dat je minder lessen nodig hebt dan in je pakketkeuze zitten, dan krijg je van ons altijd restitutie van de overbodige lessen. Die hoef je dus niet te betalen. Heb je ze al wel betaald, maar blijken het er toch teveel, dan krijg je dat geld netjes van ons teruggestort.

Ja, zolang dit 48 uur voorafgaand aan de start van de les gebeurd, zijn hier geen kosten aan verbonden. Rijlessen moeten altijd telefonisch worden afgezegd tussen 09:00 en 17:00. Een rijles die korter dan 48 uur voor aanvang is geannuleerd, wordt, tenzij er de mogelijkheid is deze op te vullen door een andere leerling, (dan kunnen we coulant zijn) volledig in rekening gebracht.

Blijkt tijdens je rijopleiding dat het zo goed gaat, dat je de tussentijdse toets niet nodig hebt, maar die zit wel in je pakket? Dan geven we je de optie om deze in te zetten als “herexamen” mocht dat nodig zijn.

We gaan ervanuit dat je gelijk slaagt, maar mocht het toch gebeuren dat je een herexamen nodig hebt, dan gaat dat altijd in mondeling overleg met je instructeur. Er wordt dan gekeken naar eventueel extra lessen, mocht dat nodig zijn en wordt het herexamen gepland.

Nee, het theorie-examen brommer is niet inbegrepen in het alles-in-één pakket. Het theorie-examen vraag je zelf aan op de website van het CBR.

Nee, je moet eerst het theorie-examen behaald hebben, voordat je op de openbare weg mag lessen.

Zodra het praktijkexamen van de brommer/scooter geboekt is, kan dit examen door het CBR niet meer verzet worden. Je bent altijd het volledige examengeld verschuldigd. Bij hoge uitzondering kan het CBR het praktijkexamen restitueren onder uitdrukkelijke voorwaarden en alleen bij overhandigen van een rouwkaart van directe familie, of een doktersverklaring.

Tijdens de lessen maak je gebruik van een helm van onze verkeersopleiding (plus een haarnetje) en een reflecterend veiligheidsvest. Als je er zelf eentje hebt, mag je die uiteraard altijd gebruiken.

Advies van het CBR is om schoenen te dragen die de enkels bedekken en kleding die de bovenarmen bedekken.

  1. Ga naar Mijn CBR en log in met jouw DigiD inloggegevens.
  2. Klik op de knop ‘Examen reserveren’ en kies vervolgens voor ‘Theorie-examen bromfiets’.
  3. Volg de instructies op het scherm.
  4. Kies voor welk voertuig je examen wil doen, in welke taal, waar en wanneer.
  5. Wanneer je alle gegevens hebt ingevuld, betaal je voor het bromfiets theorie-examen direct gemakkelijk en snel via iDeal.
  6. Via je e-mail krijg je vervolgens een bevestiging van het reserveren van het theorie-examen.
  7. Handig! Noteer de datum van je theorie-examen in je (online) agenda of telefoon, zodat je het niet vergeet.
  8. Op Mijn CBR kun je terugzien welke reservering je hebt gemaakt.

 

Wanneer je je praktijkexamen af wilt leggen, is het belangrijk dat je aan een aantal dingen meeneemt naar het examen.

Wanneer je niet al deze spullen mee hebt, kun je geen examen afleggen:

Een geldig en wettelijk toegestaan identiteitsbewijs;

Geschikte kleding

De reserveringsbevestiging voor het examen;

Een geldig theoriecertificaat AM.

In bepaalde gevallen kun je vrijstelling krijgen. Je hoeft dan geen examens af te leggen. Dit is het geval wanneer je al een motorrijbewijs, of een autorijbewijs heeft. Je hoeft dan dus niet ook nog eens extra het rijbewijs AM te halen. Wel is het dan van belang om het rijbewijs dat je hebt, bij je te hebben.

Het praktijkexamen duurt ongeveer 45 minuten. Van tevoren maak je kennis met de examinator. Dit is de persoon die jou  gaat beoordelen. Deze legt dan ook uit hoe het examen gaat verlopen.

Bij het praktijkexamen vragen veel mensen zich af: Waar wordt op beoordeeld?

Tijdens het praktijkexamen rij je een route die 25 á 30 minuten duurt. Je wordt hierbij beoordeeld op jouw deelneming aan het verkeer. De kandidaat wordt gevolgd door de examinator. Ook de instructeur mag op een eigen bromfiets meerijden bij het examen.

 

Wanneer je slaagt voor je praktijk- en theorie examen kun je jouw rijbewijs aanvragen. Dit doe je bij de gemeente in jouw woonplaats. Hierbij moet je eraan denken dat je een pasfoto, je legitimatie en het benodigde bedrag bij je hebt.

Om het rijbewijs aan te kunnen vragen is het van belang dat je in Nederland woont, hier moet je op het moment van aanvragen al 185 dagen gewoond hebben.

Je mag pas op je scooter rijden wanneer je het rijbewijs in ontvangst hebt genomen

Dat kan hier. Op de lesovereenkomst staat op de achterzijde ook de privacyverklaring. Bij je inschrijving krijg je van ons beide documenten in PDF beschikbaar in je PlanGo app.

 

× Hoe kunnen wij je helpen?